iedereen samen, samen één

Het belang van een Halal voedselbank in Nederland

Met de Islam als onze leidraad streeft Stichting Salaam ernaar om hulp en kansen te bieden aan mensen die het moeilijk hebben, ongeacht hun achtergrond. Eén van onze belangrijkste maatschappelijke diensten is dan ook onze halal voedselbank in Rotterdam.

Halal voedselbank voor iedereen

Bij Stichting Salaam vinden wij inclusie en zorgzaamheid ontzettend belangrijk. Met onze halal voedselbank voorzien wij gezinnen van noodhulp en voedselhulp, waarbij we speciale aandacht besteden aan afkomst en geloof. Onze voedselpakketten zijn daarom halal. Dat betekent niet dat alleen moslims gebruik mogen maken van onze voedselbank. Onze halal voedselpakketten zijn voor iedereen die maandelijks minder dan een bepaald bedrag overhoudt voor eten en drinken.

Waarom onze voedselbank halal eten uitdeelt

Voedselbanken in Nederland streven naar het bieden van voedselzekerheid voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Nederland is een diverse samenleving met verschillende culturele en religieuze achtergronden. Voor veel moslims is het belangrijk om halal te eten. Met onze halal voedselbank erkennen wij die behoeften van moslims die afhankelijk zijn van voedselbanken in Nederland. Wij geloven in het principe van inclusiviteit en respect voor diversiteit, daarom delen wij halal voedsel uit en is onze halal voedselbank tegelijkertijd toegankelijk voor álle hulpbehoevenden. Ons doel is dan ook om voedselzekerheid te bieden aan iedereen die dat nodig heeft, ongeacht hun achtergrond of religieuze overtuigingen.

Niet alleen uniek vanwege halal voedselpakketten

Anders dan veel andere voedselbanken, hanteren wij geen wachtlijsten. Wanneer een hulpbehoevende voldoet aan de voorwaarden kan er direct gebruikt gemaakt worden van onze voedselbank. Daarnaast worden gezinnen die gebruik maken van onze halal voedselbank niet na een bepaalde periode uitgeschreven. We geloven in duurzame hulpverlening en streven ernaar om gezinnen te ondersteunen totdat ze weer op eigen benen kunnen staan. Iedereen heeft het recht om waardig te leven, daarom is ons aanvraagproces eenvoudig en toegankelijk voor iedereen die hulp nodig heeft.

Wat krijg je bij een halal voedselbank

Ontvangers van onze voedselpakketten krijgen iedere twee weken een pakket met een mix van verse en houdbare producten. Al onze producten voldoen aan de islamitische voedselvoorschriften. Van houdbare melk tot rijst en groente en fruit. Bovendien streven we ernaar om af en toe extra items toe te voegen, zoals halal vlees, eieren en doucheproducten. Dit kunnen wij doen dankzij gulle donaties en fondsen. Onze pakketten voorzien altijd in ieder geval in de basisbehoeften van gezinnen in nood. Lees hier meer over de samenstelling van onze halal voedselpakketten.

Méér dan een halal voedselbank

Naast het structureel uitdelen van halal voedselpakketten, bieden wij ook noodpakketten aan bij dringende situaties. Bijvoorbeeld aan gezinnen die in acute geldproblemen zitten, of vluchtelingen die net in Nederland zijn. Onze noodpakketten zijn een tijdelijke oplossing en zorgen voor een beetje verlichting in barre tijden. Daarnaast bieden we warme maaltijden en essentiële benodigdheden aan dak- en thuislozen in Rotterdam en ondersteunen we (ex)-gedetineerden. Ook buiten Nederland helpen we regelmatig bij projecten die onze wereld een stukje mooier maken. Lees hier meer over wat Stichting Salaam allemaal doet.

Help je mee?

Jaarlijks delen we bij onze halal voedselbank ruim 10,000 pakketten uit. Om dit te kunnen blijven doen hebben we jouw hulp nodig. Alleen samen kunnen we het verschil maken, één maaltijd tegelijk. Je kunt ons op verschillende manieren helpen en wij zijn dankbaar voor alle hulp die wij krijgen.

Vragen of meer informatie? Neem contact op!